
L’estudi revela que les exposicions ambientals durant l’embaràs poden alterar el creixement dels infants, especialment quan es tracta de substàncies que afecten el sistema endocrí.
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat un informe clau sobre l’exposoma, el conjunt de factors ambientals als quals estem exposats al llarg de la vida i que tenen un impacte en la salut. L’informe Descobrint l’exposoma: explorant les influències ambientals sobre la salut. Noves eines de recerca per a fer visible allò invisible, coordinat per dos membres de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, l’investigador del CREAF Josep Peñuelas Reixach i el cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron Josep Tabernero Caturla, analitza l’impacte de la contaminació atmosfèrica, els contaminants químics tòxics, l’entorn urbà i l’estil de vida en la salut humana.
Durant la presentació, Josep Peñuelas ha destacat els lligams entre l’ecologia i la medecina: «el món microscòpic està canviant ràpidament, i un exemple paradigmàtic són els gens de resistència als antibiòtics, presents a l’aigua, els sòls agrícoles i els aliments que consumim, la qual cosa té una gran transcendència per a la salut».
Per la seva banda, Josep Tabernero ha assenyalat que «el tabac és la principal causa d’aparició de càncer i malalties tumorals», però que els hàbits de vida poc saludables en són la segona. «Podríem evitar el 30 % dels tumors si actuéssim sobre aquests factors relacionats amb la dieta, com són l’excés de greixos, la manca de fibra, el consum excessiu d’alcohol i els menjars ultraprocessats, molts dels quals contenen traces d’antibiòtics». També ha alertat que «aquests factors alteren el funcionament de l’organisme, afavoreixen la inflamació de les mucoses i predisposen al desenvolupament de tumors gastrointestinals en menors de cinquanta anys».
L’informe assenyala que les primeres etapes de la vida, des de la concepció fins als primers anys, són especialment vulnerables a les influències ambientals. Léa Maitre, directora del Hub Exposoma de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i autora principal de l’estudi, explica que «la dosi d’exposició és rellevant, però el moment en què es produeix és igual d’important. L’embaràs és una etapa clau per a centrar-se en la prevenció, ja que les exposicions ambientals poden afectar el creixement infantil, especialment quan impliquen substàncies que alteren el sistema endocrí».
L’acte també ha comptat amb una explicació de la Declaració futur sense tòxics, a càrrec de Rosa García, directora general de Rezero, fundació integrant de la xarxa internacional contra la contaminació del plàstic. García ha destacat que una part important de la contaminació química prové de productes quotidians com ara aliments, envasos, estris de cuina, tèxtils i productes de la llar. «No s’informa prou sobre els efectes acumulatius d’aquestes substàncies en el nostre organisme, ni les conseqüències de la seva interacció, que poden generar un efecte de còctel químic», ha advertit.
Antoni Plasència, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, ha subratllat la importància d’una recerca que doni resposta als reptes actuals i impulsi mecanismes de prevenció, també en l’àmbit climàtic.
L’estudi de l’exposoma esdevé una eina fonamental per a comprendre la interacció entre la genètica i els factors ambientals en el desenvolupament de malalties, especialment les cròniques. Aquesta perspectiva holística de la salut destaca la necessitat de considerar totes les influències ambientals i desplaça el focus del determinisme genètic cap a una visió més equilibrada.
L’informe complet es pot consultar en línia a través de l’enllaç següent: IEC - Descobrint l’exposoma.