Secció de Ciències Biològiques

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
La Societat Catalana de Biologia celebra la novena edició de la Nit de la Biologia
Secció: Ciències biològiques
12/07/2024

La Societat Catalana de Biologia ha entregat aquest vespre els Premis SCB per reconèixer els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques l’any 2023

Aquest vespre el claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit la 9a Nit de la Biologia, l’acte de lliurament dels Premis de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC. L’acte ha estat conduït per Pere Renom, biòleg i divulgador científic; i presidit per Teresa Cabré, presidenta de l’IEC; Marc Martí-Renom, president de la SCB; Jordi Mas, director de la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació; Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i Anna Broll Nadal, cap del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Els Premis SCB reconeixen la contribució destacada dels professionals de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana en el darrer any en les set categories ja conegudes, les quals cobreixen diferents etapes i aspectes de la trajectòria científica, des d’estudiants de batxillerat i joves estudiants de ciències fins a investigadors reconeguts, passant per emprenedoria i divulgació. 
 
L’únic nom que s’havia donat a conèixer amb antelació és el de la guanyadora del Premi SCB a la Trajectòria Professional Leandre Cervera, atorgat a la doctora Anna Traveset Vilaginés, professora d’investigació del CSIC al Grup d’Investigació de Canvi Global (GCR) de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). La seva recerca se centra principalment en sistemes insulars, encara que també col·labora en diversos projectes al continent, explorant com les interaccions biòtiques influeixen en la regeneració i distribució de les plantes, i com aquestes interaccions són influenciades per diferents motors de canvi global. Actualment treballa en tres línies de recerca. En primer lloc, avaluar mitjançant l’anàlisi de les xarxes complexes com de vulnerables a les extincions són les xarxes mutualistes davant diferents tipus de pertorbacions, com la pèrdua d’hàbitat, les invasions biològiques o el canvi climàtic. En segon lloc, determinar l’efectivitat dels vertebrats com a pol·linitzadors i dispersors de les plantes en illes, i, en tercer lloc, estudiar les relacions tròfiques en la interfase terra-mar i en illes de mida petita, examinant també la seva vulnerabilitat al canvi global.
 
El Premi SCB a un article científic 2024 s’ha atorgat a Eva Maria Novoa Pardo, investigadora del laboratori Novoa al Centre for Genomic Regulation (CRG) de Barcelona, per l’article «Quantitative analysis of tRNA abundance and modifications by nanopore RNA sequencing», en el qual els autors desenvolupen una nova tècnica per a analitzar els tRNA basada en la seqüenciació d’Oxford Nanopore.
 
El Premi SCB al Jove Investigador/a s’ha concedit, per una banda, a Adrià Cañellas Socias, doctorant en biomedicina a l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) per la tesi doctoral «Modeling and targeting metastatic relapse in colorectal cancer», que ha descobert que les cèl·lules amb alt risc de recaiguda són les responsables de la disseminació i de la recurrència en el càncer colorectal, i, per l’altra banda, a Valeria Venturini, doctorant a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Castelldefels, per la tesi doctoral «Mechanisms and functions of the nucleus as a mechano-controller of cell contractility and migration plasticity», en què ha combinat tècniques de biofísica i microscòpia de fluorescència quantitativa per a investigar el mecanisme cel·lular que regula la resposta a deformacions mecàniques en cèl·lules embrionàries de peix zebra.
 
El Premi SCB Mercè Durfort al millor treball de fi de grau en ciències biològiques, estrenat enguany, ha premiat a tres treballs. El primer premi s’ha atorgat a Judith García García, estudiant del grau de ciències biomèdiques a la Universitat de Barcelona (UB), pel treball «Exploring the role of the androgen receptor in breast cancer from a clinical and physiological perspective», que estudia el paper del receptor d’andrògens i la seva modulació selectiva en cultius cel·lulars i descriu una nova via de senyalització de control de la progressió i creixement del càncer de mama, en la qual participa el receptor d’andrògens. El segon s’ha concedit a Álex Ascunce París, estudiant de bioquímica a la UB, pel treball «Gαq interacciona amb TBC1D15 i Fis1»; i el tercer premi, a Lucía Herrero Pérez, estudiant de biologia a la UdG, pel treball «Sperm mitochondrial DNA content is associated with their physiology but not in vitro fertilization ability in pigs».
 
El Premi SCB a un treball de recerca de batxillerat s’ha atorgat a Joan Fernàndez Casanovas, de l’Institut Llançà, pel treball «Les tortugues mediterrànies tenen preferències a l’hora de reproduir-se?», en el qual estudia si la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) presenta una dominància de mascles i femelles a l’hora de reproduir-se. S’ha concedit dos accèssits a Idoia Mas Fernández i Carlota Martin, de l’IES Ramon Berenguer IV d’Amposta i l’Escola Maristes Champagnat de Badalona, pels treballs «Estudi de la taxa de depredació dels quironòmids al camp d’arròs» i «Explorant la naturalesa del dolor», respectivament. 
 
El Premi SCB a la divulgació s’ha atorgat a IDIBELL - Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge pel projecte de divulgació científica «Cura’t en salut, com de científica és la saviesa popular?», un projecte innovador que vincula la ciència i els refranys populars.
 
El guardonat del Premi SCB a una start-up ha estat Oniria Therapeutics pel treball «Transformació del tractament del càncer amb ONR-001», empresa que ha desenvolupat un tractament del càncer amb la medicació oral ONR-001 per a tumors agressius que no responen a teràpies estàndard.
 
Ha tancat la 9a Nit de la Biologia la projecció d’Ornitografies de Xavi Bou, artista visual, que fa quasi deu anys que mostra la bellesa oculta del vol de les aus amb una tècnica innovadora. El projecte d’Ornitografies és un equilibri entre art i ciència. 
Així doncs, més enllà del lliurament dels Premis SCB, la Nit de la Biologia s’ha consolidat ja com un espai de trobada de la comunitat científica. Des de la Societat Catalana de Biologia, l’entenem com una festa de trobada de científics, professors, expertes i experts del camp de les ciències biològiques i la societat en general.