Secció de Ciències Biològiques

Notícies i actualitat

Carrega més notícies
Torna a les notícies
Josefina Castro parla de la importància d’avaluar els fills de pacients amb esquizofrènia o trastorn bipolar
Secció: Ciències biològiques
21/02/2024

Josefina Castro Fornieles va fer el dilluns 19 de febrer el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, titulat «Avaluació i seguiment de fills de pacients amb esquizofrènia o trastorn bipolar».

Castro va explicar que l’especialitat de la psiquiatria infantil és molt recent: «Fa molt poc que els metges residents poden cursar-la, abans no existia. El Ministeri l’ha aprovat fa molt poc. En aquest moment a Catalunya només hi ha tres residents que l’estan fent, però aquest any la convocatòria ja ha augmentat».

 

 

 

 

Entre les dades que va donar, destaca que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada vuit persones al món pateix un trastorn mental greu i una de cada quatre en tindrà al llarg de la seva vida. Entre les malalties amb més afectació a la vida dels pacients, va enumerar la depressió major, els trastorns d’angoixa, el consum de tòxics, el consum d’alcohol, l’esquizofrènia i el trastorn bipolar. Va apuntar que aquestes malalties «són les que suposen un cost econòmic directe i indirecte més elevat a la societat europea».

 

En nens i adolescents, la prevalença també és molt elevada, segons l’OMS és d’un 14 %, tot i que altres autors troben prevalences més altes, de fins al 31 %, amb repercussions importants al llarg de la vida adulta. Davant d’aquestes dades la conferenciant va afirmar: «Donada la rellevància en prevalença i discapacitat dels problemes de salut mental, la detecció precoç i la prevenció són dos aspectes molt importants en la planificació de l’atenció a la població».

 

El discurs es va centrar en l’esquizofrènia, amb una prevalença d’1 % en la població, i el trastorn bipolar, amb una prevalença entorn del 2 %. «Totes dues malalties tenen una heretabilitat elevada, que oscil·la entre el 80 % i el 85 %, motiu pel qual els fills de pacients amb esquizofrènia o trastorn bipolar són considerats població d’alt risc de patir aquestes i altres patologies».

 

Castro va presentar el projecte BASYS (Bipolar and Schizophrenia Young Offspring Study), iniciat l’any 2007 i encara en curs: «L’estudi va sorgir de la necessitat d’estudiar els nens i adolescents amb un risc elevat de patir aquestes malalties des d’una perspectiva diferent. La major part dels estudis fets fins al moment actual eren transversals i, malgrat les evidències existents que relacionaven aquestes patologies, els nens d’alt risc eren estudiats per separat, sense possibilitat de fer una comparativa entre totes dues».

 

Entre les conclusions que apunta l’estudi, va explicar que «aquests infants tenen més prevalença de trastorns de l’estat d’ànim, del dèficit d’atenció i d’hiperactivitat». També va alertar que «el bon funcionament psicosocial i un estatus econòmic alt dels pares s’associa a un menor risc de trastorn mental».

 

L’estudi va subratllar que pot posar en marxa eines per a ajudar la població de risc com ara  «nous marcadors de pronòstic, noves formes d’abordatge psicològic preventiu i l’exploració de noves formes de resiliència, com la introspecció i un major coneixement i comprensió de l’entorn».

 

La conferència íntegra la podeu llegir aquí.